top of page
Rezultati (kako izgledaju, što znače i kada dolaze)

Rezultati su dostupni u roku od 3 do 5 radnih dana računajući od dana vađenja krvi.

U onom trenutku kada smo obaviješteni da je rezultat vašeg testa stigao, obavijest ćemo vam poslati na e-mail, sms ili telefonom, a rezultate testa vašem ginekologu ili vama, ako je prethodno tako dogovoreno. Uobičajeni testovi probira za Downov sindrom rade se kasnije u trudnoći te najčešće zahtjevaju višestruke pretrage.

 

Prikaz rezultata:

Rezultati dolaze u obliku niskog ili visokog rizika za pojedinu kromosomopatiju.

 

Ukoliko dobijete rezultat niskog rizika to znači da je šansa za pojavu određene kromosomopatije manja od 1:10.000 (0,01%). Visoki rizik znači da je šansa za pojavu određene kromosomopatije veća od 99:100 (99%) te je potrebno dodatno invazivno testiranje biopsijom korionskih resica ili amniocentezom kako bi se rezultat potvrdio.

 

Vaš ginekolog objasnit će vam rezultat te vas uputiti o daljnjoj prenatalnoj njezi.

 

 

Moguće poteškoće

 

Kod 1,3% trudnica ne uspijeva se dobiti rezultat nakon prvog vađenja krvi. Tehnički i logistički razlozi su većinom premostivi te će se nakon drugog vađenja i analize krvi majke rezultat ipak dobiti.

 

Za 1,3% trudnica nije moguće dobiti rezultat Harmony testa niti nakon drugog vađenja krvi, a razlozi koji se navode su preniski udio fetalne frakcije DNA (ff<4%), najčešće zbog debljine trudnice ili pak nemogućnosti razdvajanja majčine i fetalne frakcije iz još nepoznatog razloga.

 

Određivanje spola djeteta također može imati grešku ukoliko se javi tzv. vanishing twin sindrom, pojava gdje je trudnoća započela kao višeplodna trudnoća, a jedan zametak je već u ranoj trudnoći 'nestao'.

Upitajte nas sve što vas zanima pozivom na naš besplatni broj telefona
0800 55 88 ili putem e-maila info@medicorus.hr
bottom of page