top of page
Važnost fetalne frakcije

Fetalna frakcija (ff) je postotak fetalne izvanstanične DNA u krvi trudnice (ostatak čini izvanstanična DNA same trudnice). Potrebna je određena minimalna količina ifDNA od 4% kako bi bili sigurni da je rezultat ifDNA testa pouzdan.

 

Procjena fetalne frakcije izuzetno je važna kod niskih vrijednosti iste, gdje je druga tehnologija pokazala veliki broj proturječnih rezultata. U nekim testovima za trisomije temeljenim na izvanstaničnoj fetalnoj DNA (ifDNA) ova važna procjena nije uopće uključena. Ukoliko se ne mjeri fetalna frakcija povećava se rizik lažno pozitivnih kao i lažno negativnih rezultata. Ako je fetalna frakcija ispod minimalno potrebne (<4%) nećemo moći sa sigurnošću reći radi li se o euploidnoj ili aneuploidnoj trudnći odnosno nećemo jasno moći razdvojiti visokorizične rezultate od niskorizičnih. Spol koji će takav test odrediti može biti pogrešan i biti potencijalno onaj trudnice, dakle ženski.

 

Prenisku fetalnu frakciju možemo naći kod trudnica visoke tjelesne mase te male gestacijske dobi (manje od 10 tjedana).

Upitajte nas sve što vas zanima i naručite Harmony test kit i potrebne formulare na 0800 55 88 ili putem e-maila info@medicorus.hr
bottom of page